Пошук по сайту:

У Китаї хочуть встановити бойові лазери на підводні човни

У Китаї хочуть встановити бойові лазери на підводні човни
У Китаї хочуть встановити бойові лазери на підводні човни

Попри те, що підводний човен та лазер нібито діаметрально різні речі, насправді це поєднання доволі логічне та відкриває для субмарин цілий ряд нових бойових задач

Бойові лазери за останні роки остаточно стали найбільш перспективним напрямом розвитку озброєння, хоча й досі навколо них зберігається доволі значний та обґрунтований скепсис - навіть у ВМС США вважають, що до них ще дуже далеко. Але у Китаї вважають трохи інакше і почали оцінювати розміщення бойового лазера на підводному човні.

Саме такий варіант описаний у профільному китайському друкованому виданні Command Control & Simulation у матеріалі за авторством професора військово-морської академії підводного плавання ВМС КНР Вань Дана, огляд якої розміщений Army Recognition.

Image 0 eiqehiqkhidrxhab

Зокрема у Китаї пропонується використати бойовий лазер для протидії патрульним літакам та вертольотам, які становлять значну загрозу для будь-якого підводного човна. Пропонується використати модульний волоконний лазер потужністю 100-150 кВт, аналогічний американським розробкам. Використання гнучких оптичних волокон дозволяє вирішити питання згортання та розгортання щогли для підйому над поверхнею води, на якій буде кріпитись лазер. Окрім того, він значно ефективніший у питанні відведення тепла та займає менше місце, а також легко масштабується.

З боку ж Defense Express зазначимо, що розміщення на підводних човнах лазерної зброї, як засобу ППО, є доволі цікавим рішенням. Тим паче, що наразі єдина відома альтернатива - зенітні ракети типу IDAS, яким озброюються німецькі підводні човни класу 212. Але та сама IDAS дозволяє боротися лише з вертольотами. І основна проблема в тому, що вона займає і так обмежене місце на підводному човні.

Читайте по темі: Росія просуває Трампа «більш витончено», ніж раніше, - розвідка США

Водночас бойовий лазер використовує те, з чим на субмарині немає страшного дефіциту. Енергії - будь це результатом роботи ядерного реактора, чи величезної акумуляторної батареї. А також забортної води, яка необхідна для охолодження. І завдяки чому можливо отримати фактично безлімітний "боєзапас".

Але у бойових умовах використання такої зброї для знищення патрульного літака чи вертольоту, чому у публікації приділена особлива увага, буде фактично шансом останньої надії й приведе до розкриття субмариною свого розташування. Водночас зазначається, що у мирний час лазер дозволяє засліпити сенсорні системи патрульних літальних апаратів та не дати їм зібрати необхідну інформацію.

Більше того, використання такої лазерної установки прямо пов’язується із можливістю ефективного знищення портових нафтових сховищ та іншої інфраструктури. А це вже матиме стратегічні наслідки для противника, який залишиться без палива.

Зрештою далі у публікації фантазується на тему використання таких лазерів для виконання протиракетної оборони у складу ордера кораблів чи конвою та навіть протисупутникові місії (можливо за рахунок засліплення оптики). Хоча і зазначається, що розвиток лазерного озброєння тісно пов’язаний із питаннями розвитку систем управління вогнем, які мають забезпечити надточне супроводження цілі, питання управління та накопичення енергії, нових матеріалів тощо.

defence-ua.com

Коментарі:

comments powered by Disqus