Пошук по сайту:

Акціонери Tesla подали до суду на Маска за створення конкуруючої компанії зі штучного інтелекту

Акціонери Tesla подали до суду на Маска за створення конкуруючої компанії зі штучного інтелекту
Акціонери Tesla подали до суду на Маска за створення конкуруючої компанії зі штучного інтелекту

Акціонери Tesla судяться з генеральним директором Ілоном Маском і членами ради директорів автовиробника через рішення мільярдера заснувати xAI, яка, за їхніми словами, є конкуруючою компанією зі штучного інтелекту. Крім того, бізнесмен забирав таланти та ресурси Tesla на новий стартап.

Про це повідомляє TechCrunch.

Маск давно стверджує, що справжня цінність Tesla полягає в тому, що це – не просто виробник електромобілів, а компанія, яка займається розробкою штучного інтелекту. Це твердження є однією з причин, чому акції Tesla коштують так само дорого, як і акції технологічної компанії.

Позов подали Деніел Хейзен та Майкл Джамп’єтро від імені самої Tesla. У ньому вони стверджують, що Маск і члени правління компанії порушили фідуціарні обов’язки перед акціонерами та дозволили мільярдера запустити компанію-конкурента.

Позивачі просять суд змусити бізнесмена відмовитися від своєї частки в xAI та передати її Tesla.

Читайте по темі: Уоррен Баффет розповів, що буде з його багатством після смерті

“Уявлення про те, що генеральний директор великої публічної корпорації може – з очевидного схвалення своєї ради директорів – заснувати конкуруючу компанію, а потім перенаправити таланти і ресурси зі своєї корпорації в стартап, є абсурдним”, – зазначається в позові.

Далі по тексту дії Ілона Маска порівнюються з гіпотетичною ситуацією, коли генеральний директор Coca-Cola створює конкуруючу компанію з виробництва безалкогольних напоїв і надсилає їй інгредієнти.

Маск запустив xAI у 2023 році та нещодавно залучив $6 млрд фінансування. Стартап має на меті конкурувати з такими конкурентами, як OpenAI, Microsoft і Alphabet.

Позивачі зазначають, що незабаром після цього Tesla почала перенаправляти таланти та ресурси з Tesla в xAI. У позові йдеться про те, що щонайменше 11 співробітників приєдналися до xAI безпосередньо з Tesla, і вказується, що Tesla, як повідомляється, надавала xAI доступ до своїх даних, пов’язаних зі штучним інтелектом.

Позивачі також згадують про те, що Маск перенаправив значну партію ШІ-процесорів від NVIDIA, які були зарезервовані для Tesla, до своєї компанії X, раніше відомої як Twitter.

Маск підтвердив, що дійсно перенаправляв чипи до X, стверджуючи, що новий дата-центр Tesla в Техасі все ще будувався і не мав місця для їхнього зберігання.

“Рада дозволила Маску – генеральному директору і найбільшому акціонеру Tesla – заснувати і очолити іншу компанію, яка займається ШІ; розкрадати ресурси Tesla і перенаправляти їх в xAI; і створювати мільярдні активи, пов’язані зі штучним інтелектом, в іншій компанії, крім Tesla”, – пишуть позивачі.

Коментарі:

comments powered by Disqus