Пошук по сайту:

Китайський космічний апарат вперше сів на зворотному боці Місяця

Китайський космічний апарат вперше сів на зворотному боці Місяця
Китайський космічний апарат вперше сів на зворотному боці Місяця

Посадковий модуль впродовж 48 годин після приземлення збиратиме роботизованою рукою каміння та ґрунт із поверхні Місяця та зразки його глибших шарів.

Китайський апарат Chang’e-6 у неділю, 2 червня, здійснив посадку на зворотному боці Місяця. Ця місія стала першою в історії людства, повідомляє Xinhua та Reuters.

Зазначається, що зонд торкнувся місячної поверхні в призначеній зоні посадки о 01:23 за Києвом (о 6:23 ранку за пекінським часом). Призначення апарата та його місія - вилучення каменів і ґрунту з поверхні Місяця, та повернення зразків, що стало першою спробою такого роду в історії дослідження людиною цього супутника.

Приземлення відбулося за підтримки супутника-ретранслятора Queqiao-2, зазначили в Китайському національному космічному управлінні (CNSA).

Chang’e-6 складається з орбітального апарату, ревертера, посадкового модуля та висхідного апарату. Він був запущений 3 травня.

Читайте по темі: Тайвань застерігає своїх громадян від поїздок до Китаю після погрози страти

Зазначається, що під час спуску використовувалася автономна візуальна система уникнення перешкод, та лазерний 3D-сканер для такої самої функції.

Місце приземлення знаходиться у кратері, відомому як басейн Аполлона, який розташований у басейні SPA.

У Китаї пояснили такий вибір тим, що місце має потенційну цінність басейну Аполлона для наукових досліджень, а також умовами зони посадки, включаючи умови зв’язку та телеметрії та рівнинність рельєфу, розповів космічний експерт з China Aerospace Science and Technology Хуан Хао.

Посадковий модуль оснащений кількома датчиками, включаючи мікрохвильові, лазерні та оптичні датчики зображення, які можуть вимірювати відстань і швидкість, а також ідентифікувати перешкоди на поверхні Місяця, сказав він.

Планується, що після приземлення зонд має завершити відбір проб протягом двох днів. Апарат застосовуватиме два методи відбору зразків з Місяця, які включають використання бура для збору підповерхневих зразків і захоплення зразків на поверхні за допомогою роботизованої "руки".

Коментарі:

comments powered by Disqus