Пошук по сайту:

Китай запустив у космос супутник для виявлення гамма-випромінювання

Китай запустив у космос супутник для виявлення гамма-випромінювання
Китай запустив у космос супутник для виявлення гамма-випромінювання

Китай у суботу запустив супутник, створений китайськими і французькими вченими після майже 20 років роботи, який спроможний виявляти й аналізувати спалахи гамма-випромінювання у найвіддаленіших куточках Всесвіту.

Про це повідомляє CGTN

Космічний апарат на навколоземну орбіту вивела ракета-носій Long March-2C із космодрому Січан у південно-західній провінції Сичуань.

Він отримав назву SVOM (Space-based Multi-band Variable Object Monitor) і призначений для моніторингу швидкозмінних космічних явищ у багатьох діапазонах електромагнітного випромінювання. 

На супутнику встановлено чотири наукові прилади, що забезпечують високоточне спостереження за великими ділянками космосу, з яких два розроблені китайськими фахівцями і два французькими. 

За їх допомогою науковці очікують зафіксувати найдавніші спалахи гамма-випромінювання, які відбулися ще в ранньому Всесвіті на етапі його формування, для вивчення космічної еволюції.

Читайте по темі: Тайвань застерігає своїх громадян від поїздок до Китаю після погрози страти

Гамма-спалахи, як правило, дуже короткі за тривалістю, через що їх складно виявити, водночас є найсильнішими вибуховими явищами у Всесвіті після Великого вибуху. Вони відбуваються під час колапсу масивних зірок або злиття подвійних зірок.

Основні наукові цілі SVOM включають пошук і визначення місця розташування різних спалахів гамма-випромінювання в космосі та вимірювання і вивчення властивостей електромагнітного випромінювання цих спалахів.

Вивчення спалахів також дозволить досліджувати темну енергію, еволюцію Всесвіту та спостерігати за електромагнітними сигналами, пов’язаними з гравітаційними хвилями.

Коментарі:

comments powered by Disqus