Пошук по сайту:

Вибух ракети Ілона Маска спричинив першу в історії дірку в іоносфері

Вибух ракети Ілона Маска спричинив першу в історії дірку в іоносфері
Вибух ракети Ілона Маска спричинив першу в історії дірку в іоносфері

Вчені стверджують, що вперше в історії вибух ракети спричинив утворення дірки в іоносфері. У дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical Research Letters, зазначається, що вибух найбільшої ракети у світі Starship, створеної компанією SpaceX, призвів до тимчасового утворення діри в верхніх шарах атмосфери Землі.

Про це пише видання Live Science.

Ракета Ілона Маска Starship, яка вирушила у свій другий випробувальний політ у листопаді 2023 року, вибухнула за 4 хвилини після відділення першого ступеня ракети. Верхній ступінь ракети вибухнув за ще 4 хвилини на висоті близько 150 км. Вчені вважають, що цей вибух призвів до утворення дірки в іоносфері – частині атмосфери на висоті від 80 до 650 км, де гази іонізуються і перетворюються на плазму. Ця діра існувала приблизно 40 хвилин, проте її точний розмір залишається невідомим.

Зазвичай дірки в іоносфері утворюються через реакцію ракетного пального з іонізованими атомами кисню, що змушує їх тимчасово перетворюватися назад на звичайні атоми кисню. Такі явища часто супроводжуються червоним світлом, подібним до полярного сяйва. Однак цей випадок став першим зафіксованим випадком, коли дірка була спричинена саме вибухом ракети.

На думку вчених, ударна хвиля від вибуху розсіяла вільні електрони в іоносфері, тимчасово позбавивши плазму її звичайних властивостей. Це явище ще недостатньо вивчене, тому вчені планують подальші дослідження для глибшого розуміння іоносфери Землі. У квітні минулого року, під час першого випробування ракети Starship, дірка в іоносфері не була зафіксована, ймовірно, через меншу висоту вибуху.

Читайте по темі: ЗМІ: Бразилія зняла блокування банківських рахунків компаній Ілона Маска

Коментарі:

comments powered by Disqus