Пошук по сайту:

Вчені запустили до космосу супутник для "шпигування" за хмарами

Вчені запустили до космосу супутник для "шпигування" за хмарами
Вчені запустили до космосу супутник для "шпигування" за хмарами

Дослідники розраховують, що супутник EarthCARE зможе пролити світло на таємниці хмар і земного клімату.

Століттями вчені намагаються зрозуміти, як влаштована наша планета і всі її аспекти. Хмари є дивовижним явищем природи — нам відомо, як вони формуються, проте таємницею все ще залишаються їхні складні взаємовідносини з аерозолями, необхідними для їхнього формування, пише New Atlas.

29 травня Європейське космічне агентство (ESA) і Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) спільно запустили супутник EarthCARE. Представники агентств заявили, що їхнє нове дітище використовуватиме набір передових інструментів, таких як лідар і радар. Передбачається, що використання нових супутників дасть змогу краще зрозуміти роль хмар у нагріванні та охолодженні атмосфери Землі. Це особливо важливо в умовах кліматичної кризи, яка нависла над нашою планетою, що закипає.

супутник білий дракон космос eiqrriqkdidqkhab

EarthCARE — спільне підприємство ЕSA та JAXA

Учені більше не лякають людство кліматичною кризою, а прямо заявляють — вона вже тут. Минулий 2023 рік офіційно визнали найспекотнішим в історії спостережень і попередили, що 2024, імовірно, поб’є цей рекорд. У результаті на світ обрушаться ще більш інтенсивні хвилі спеки, посухи та лісових пожеж. У такій ситуації точніші кліматичні прогнози можуть лише піти нам на користь.

Читайте по темі: У Києві заборонили в’їзд вантажівок через спеку

Новий супутник отримав назву EarthCARE, що означає Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer. Відповідно до японської традиції давати супутникам прізвиська, JAXA обрало "Хакурю", що означає "Білий дракон". Дослідники заявляють, що прізвисько є відображенням білого тіла супутника і сонячної панелі у формі хвоста. Зазначимо, що 2024 рік є в Японії роком Дракона, що є ще однією причиною вибору прізвиська.

Дослідники показали відео, яке дає деяке пояснення того, яку технологію використовуватиме новий супутник для збору даних. Передбачається, що нові дані дадуть змогу вченим краще розуміти, як хмари впливають на наш клімат, а отже дослідники зможуть давати точніші прогнози клімату. Новий супутник також допоможе у вивченні взаємозв’язку між хмарами, аерозолями та радіацією.

Коментарі:

comments powered by Disqus